Restauratiewerken DE ZEEHONDT te MECHELEN

Het pand 'De Zeehondt' ligt aan de Zoutwerf in Mechelen en werd gebouwd in 1757-1759. Het is een L-vormig gebouw met binnenkoer dat bestaat uit een woonhuis aan de straatzijde, waarop de voormalige zeepziederij haaks gebouwd is aan de achterzijde. Het pand werd in 1996 beschermd als monument.

Na 15 jaar leegstand – het pand verkeerde dan ook in slechte toestand waar zwam- houtaantasting en duiven vrij spel hadden gekregen – werd het gebouw in 2008-2009 gerestaureerd tot zijn oorspronkelijke staat met reconstructie van het midden 18de-eeuwse uitzicht aan de straatzijde.  Het dak en de gevels werden teruggebracht naar de toenmalige vormgeving en het pleisterwerk werd hesteld. De gevels aan de binnenkoer hadden grotendeels hun 18de-eeuwse toestand behouden en werden gerestaureerd.

In het gerestaureerde pand zijn 3 wooneenheden ondergebracht die uitkijken op de binnenkoer als gemeenschappelijke buitenruimte. Bij de restauratiewerken werden de authentieke elementen – we denken dan bijvoorbeeld aan de schouwmantels – maximaal bewaard. Het interieur werd natuurlijk aangepast aan de hedendaagse cultuur – met het nodige wooncomfort en voorzieningen qua brandveiligheid. Dit met name in het achterhuis, zodat het waardevolle 18de-eeuwse interieur, alsook een aantal 19de-eeuwse elementen, van het voorhuis volledig bewaard en gerestaureerd werd.

Een blik op het gerestaureerde pand ...

En hoe het was ....

 

 

 

 

 

 

 

<< terug naar overzicht

JANSSENS BOUWONDERNEMING :: leuvensebaan 43 :: 2580 putte :: tel +32(0)15 75 55 71 :: fax +32(0)15 75 50 71 :: e-mail bouw.janssens@skynet.be