TERUG IN DE TIJD

Een korte blik op het verleden ...

Janssens Bouwonderneming vindt zijn basis in de metselaarsfamilie JANSSENS, waarvan de oudste gegevens teruggaan naar de 18de eeuw, met de geboorte van Joannes Janssens, geboren te Putte omstreeks het jaar 1720, later metser van beroep. Onze familie Janssens is dus naar alle waarschijnlijkheid meer dan 300 jaar lang gevestigd in Putte en is bovendien steeds in de bouw actief geweest. In die tijd waren er immers niet veel metsers aangezien de meeste woningen nog opgetrokken werden in leem.

Zoon Jan Baptist zou later, we spreken dan van de tweede helft van de 18de eeuw, in de voetsporen treden van vader Joannes. Jan Baptist gaf op zijn beurt de fakkel door aan zijn zonen Petrus en Franciscus, ook metsers van stiel.

Livinus, zoon van Franciscus en geboren in 1824, erfde de metsersmicrobe van zijn voorvaderen en hanteerde eveneens het truweel. Zijn vrouw baarde vijf zonen, allen metsers en bovendien muzikant - een duidelijk teken van creativiteit, hetgeen de huidige Janssens-generatie maar al te goed van pas komt in de moderne tijd van bouwen en verbouwen.

Petrus Joannes, ook een zoon van Franciscus, ging eveneens aan de slag als metser!

Ludovicus was een derde zoon van Franciscus Janssens; hij was uiteraard ook metser. Uit het huwelijk van de zoon van Ludovicus, ook Franciscus genaamd, werd Mille Janssens geboren, algemeen gekend als "Mille de Metser" - er is dus geen twijfel omtrent diens beroepskeuze. Ook de zonen van Mille werden actief in het bouwbedrijf: Mon, Jos, Albert en Jules.

Hoeveel huizen te Putte en omliggende in de geschiedenis werden gebouwd door onze familie Janssens is nu natuurlijk niet meer te achterhalen. Maar het zijn er ongetwijfeld zeer veel en er wordt zelfs vermoed dat het grootste gedeelte van het toenmalige Putte door deze metsers-familie werd opgetrokken.

Circa 1960 kwam Jules Janssens aan het hoofd van het bedrijf zoals we het vandaag kennen - sindsdien is het werkterrein natuurlijk fors uitgebreid, ver over de Putse grenzen en omliggende dorpen en steden heen. Jules heeft jaren het bedrijf geleid, tot ook zijn zonen Ludo en Roger Janssens het roer overnamen. Zij worden hierbij intussen bijgestaan door zoon Geert Janssens. En wie weet, misschien is de nieuwe generatie Janssens komende - zoon Rick heeft intussen alvast de tienerjaren bereikt...

Een geschiedenis waar we trots op kunnen zijn!

 

BRON: VAN PUTSE MENSEN EN DINGEN - deel II. Periode 1850-1900 - door Frans Torfs - Heemkring het Molenijzer, Putte-Mechelen, 1975, p33-34

JANSSENS BOUWONDERNEMING :: leuvensebaan 43 :: 2580 putte :: tel +32(0)15 75 55 71 :: fax +32(0)15 75 50 71 :: e-mail bouw.janssens@skynet.be